Bilbao top 10 /stedentrip

 homelinks cookiebeleidcontact 

Guggenheim

bezienswaardigheden

musea

stranden

Casco Viejo

eten en drinken

geschiedenis

stedentrip

hotels

San Sebastian

BILBAO TIP 8: STEDENTRIP

Bilbao is met het Guggenheim Museum en zijn vele andere interessante trekpleisters een hele leuke stad voor een citytrip. Zeker als je wat minder tijd hebt en toch een leuke bestemming zoekt die niet zo alledaags is, is Bilbao een plaats die je zal verrassen. Op deze pagina gaan we in op een aantal aspecten die handig zijn om te weten wanneer je een stedentrip naar Bilbao wil maken. Zo is het handig om te weten naar welk vliegveld je vliegt en waar je kunt verblijven. Ook gaan we in op een aantal activiteiten die leuk zijn tijdens je verblijf in Bilbao. Naast alle bezienswaardigheden is het bijvoorbeeld ook leuk om een fietstocht te maken met een gids of één van de andere leuke activiteiten in en rond Bilbao te ondernemen.

De reis
Wanneer je op reis wilt naar Bilbao voor een stedentrip zijn er vier reële opties. Natuurlijk is er ook nog een vijfde optie om met de boot richting Bilbao te reizen, maar dit is niet een alledaagse manier van reizen om vanuit de lage landen in de Spaanse havenstad terecht te komen.

De meest waarschijnlijke optie voor een stedentrip naar Bilbao is het vliegtuig. Meerdere vliegmaatschappijen vliegen na de Spaanse havenstad. Deze vliegtuigen landen dan veelal op het vliegveld van Bilbao Airport. Het vliegveld ligt ten noorden van Bilbao, op zo’n tien kilometer van de stadsgrens. Verschillende vliegtuigmaatschappijen hebben rechtstreekse vluchten naar het vliegveld. Eenmaal aangekomen op de luchthaven kun je met een bus of een taxi richting de Baskische havenstad reizen. Ook zijn er een aantal autoverhuurbedrijven die vanaf het vliegveld de mogelijkheid aanbieden om een auto te huren. Het is maar net wat je voorkeur heeft wat betreft mobiliteit. Als je vooral in Bilbao zelf bent adviseren wij om met openbaar vervoer, taxi of middels een transfer van het hotel waar je verblijft richting de stad te reizen.

Mocht je voldoende tijd hebben, dan kun je ook met de auto richting Bilbao rijden. Wij raden wel aan om deze reis te verspreiden over meerdere dagen. Een autorit van Amsterdam naar de Spaanse havenstad is ongeveer 1400 km. Het beste is dan ook om deze reis in drie of zelfs vier dagen te doen. Voor het maken van zuiver en alleen een stedentrip ben je dan wel langer bezig met het reizen dan met het aanwezig zijn op je bestemming. Als je van een leuke Roadtrip houdt die je langs onder andere mooie plekken in Frankrijk brengt en een deel van het noorden van Spanje is deze wijze van reizen wel een leuke en avontuurlijke manier.

De derde en vierde manier waarop je tot in Bilbao kunt komen, is met de trein en met de bus. Het kan bijvoorbeeld zijn dat je liever voor de kortere afstanden binnen Europa niet vliegt. Je kunt dan bijvoorbeeld een trein pakken naar Parijs van waaruit verschillende hogesnelheidslijnen je kunnen brengen tot in Barcelona en van daaruit kun je dan weer verder reizen naar Bilbao. Je kunt het ook combineren en delen met de trein afleggen en delen met de bus. Ook rijden er rechtstreekse bussen van bijvoorbeeld Amsterdam naar Bilbao. Op deze manier reis je aan een tarief dat niet onderdoet voor een reis met het vliegtuig en zelfs iets goedkoper is. Alleen de reistijd is natuurlijk wat langer. Een voordeel is wel dat deze bussen door kunnen rijden zodat je uiteindelijk niet zo lang onderweg bent als bijvoorbeeld zelf met de auto. De snelste verbinding doet er nog geen 24 uur over.

Activiteiten
Naast de vele bezienswaardigheden, zoals het Guggenheim Museum en andere trekpleisters zijn er natuurlijk nog meer dingen te doen tijdens je verblijf in Bilbao.

Graag willen we hier nog wat leuke activiteiten aan bod laten komen.

Fietstochten
Een leuke activiteit om tijdens je verblijf in Bilbao te doen is het maken van een fietstocht. Dit kun je op twee manieren doen, door er zelf op uit te trekken of onder begeleiding van een gids. Zeker een fietstocht met een gids koppelt het doen van een activiteit ook nog eens aan een informatieve tijdsbesteding. Bovendien brengt een gids je langs allerlei leuke plekjes in de stad waar je anders niet zo gauw zou komen, of waar je voorbij zult rijden zonder dat het verhaal net dat stukje meerwaarde geeft aan een locatie. Er zijn zelfs Nederlandstalige gidsen die je graag langs een aantal plekken, zoals het Guggenheim Museum, het historisch centrum, verschillende parken en het Euskalduna Paleis brengen.

Wat betreft een fietstocht met een gids zijn er twee opties. Zo kun je ervoor kiezen om een groepsfietstocht te maken, maar zijn er ook opties voor het maken van een fietstocht met een privégids in een beperkt gezelschap. In totaal duurt deze fietstocht één of twee uur.
Natuurlijk kun je ook gewoon fietsen huren in de Baskische stad. Het huren van een fiets gaat aan een redelijk tarief en voor mensen die wat moeite hebben om op eigen kracht de afstanden af te leggen is het ook mogelijk om een hier een ebike te huren.

Te voet
Mensen die graag een wandeling maken zitten ook goed in Bilbao. Er zijn tal van leuke wandelroutes die je langs een aantal mooie toeristische hoogtepunten brengen van de Spaanse havenstad. Ook hiervoor geldt dat dit onder begeleiding kan van een gids of door er zelf op uit te trekken met een plannetje van een wandeling. Er zijn ook wandelroutes die je met een gps kan afleggen en die je van coördinaten naar coördinaten brengen. Dit is ook een leuke manier om de stad te verkennen. Overigens ligt ook in lijn van deze activiteitvorm natuurlijk de mogelijkheid om te geocachen in Bilbao. Deze manier kan ook zeer verrassend zijn, want er zijn een aantal leuke multi-caches die je langs verrassende plekken brengt in de stad. Vaak zijn deze schatzoekavonturen ook heel informatief.

Op het water
Een andere leuke activiteit om te doen in Bilbao is door vanaf het water delen van de stad te verkennen. Verschillende boten bieden uitstapjes aan die of alleen op de rivier of ook deels je naar een stukje van de Golf van Biskaje brengen. Een hele leuke manier om Bilbao eens te zien vanaf een plek waar je de stad normaal niet zo gauw kunt aanschouwen.
Tenslotte willen wij ook niet onthouden dat je ook met een kajak of een kano de stad kunt verkennen. Het Guggenheim Museum ziet er ook vanaf het water heel spectaculair uit. De meeste kanotochten zijn onder begeleiding van een gids en zo kom je ook weer wat meer te weten over de bezienswaardigheden die zich aan het water van Bilbao bevinden. Een kano tocht varieert van lengte aan kan duren van een uur tot twee uur.

Je verblijf
Bilbao is een stad waar tegenwoordig veel toeristen op afkomen. Daardoor zijn er tal van opties mogelijk om uit te kiezen wanneer je een stedentrip naar de havenstad maakt. Natuurlijk is er de optie hotels waar we op onze pagina over hotels wat dieper op ingaan. Ook zijn er tal van aanbieders die via bijvoorbeeld via AirBNB soms verrassende accommodaties aanbieden. Mensen met een wat kleinere beurs kunnen er ook voor kiezen om in een jeugdherberg of een hostel te overnachten.
Op onze pagina over hotels in Bilbao lees je enkele goede hoteltips voor Bilbao.

Meer stedentrips naar Bilbao
Bilbao bezoeken

 

Bilbao bezienswaardigheden top 10 Bilbao voor beginners Bilbao in één dag Bilbao informatie Bilbao weer & klimaat