BILBAO TIP 2: BEZIENSWAARDIGHEDEN

Een stad als Bilbao, die werd gesticht in het eind van de dertiende eeuw, heeft door de eeuwen heen heel wat invloeden gehad. Verschillende culturen en gebeurtenissen, zoals oorlogen en natuurrampen hebben hun sporen achtergelaten. Hierdoor zijn er een aantal interessante bezienswaardigheden in de stad aan de Golf van Biskaje te bewonderen. Op deze pagina zullen we een aantal van deze bezienswaardigheden uitlichten. Natuurlijk zijn er nog veel meer dan alleen de trekpleisters die we hier beschrijven, maar we denken dat we op deze manier een goed beeld geven van alles wat er in Bilbao te bewonderen is.

Kathedraal van Santiago

Pas in 1950 werd de Santiagokathedraal officieel opgewaardeerd van kerk tot kathedraal. De grond waarop de kathedraal zich bevindt, is al lange tijd heilige grond. Zo stond hier al lang voordat de stad Santiago werd gesticht een kapel. Het huidige bouwwerk heeft delen die teruggaan naar het jaar 1380. Toen was het nog een parochiekerk met een aangebouwd klooster. Door de eeuwen heen is het kerkgebouw geworden tot wat ze nu is; een prachtige kathedraal die je zeker niet mag missen wanneer je Bilbao bezoekt. De buitenzijde van de kathedraal wordt gekenmerkt door de Frans gotische stijl waarin ze is opgebouwd. Het bouwwerk bestaat uit drie beuken en heeft een centraal transept. Het gebouw met de klokkentoren is opgebouwd in neogotische stijl. Dit kerkgebouw heeft door de eeuwen heen redelijk wat veranderingen en uitbreidingen gehad, waardoor verschillende stijlen opvallen. Aan de binnenzijde zie je dit niet, want het interieur oogt harmonieus. Een van de mooiste bezienswaardigheden binnen in het kerkgebouw is het indrukwekkende orgel. Dit orgel is het recentste object in de kathedraal en is gebouwd tussen 1994 en 2002.

Ayuntamiento

Het stadhuis, dat in het Spaans ‘Ayuntamiento’ wordt genoemd, is zeker één van de bezienswaardigheden van Bilbao die je gezien moet hebben. Het gebouw is gevestigd aan ‘La plaza Ernesto Erkoreka’, waar nog een aantal andere historische bouwwerken te vinden zijn en een sculptuur van Jorge Oteiza. Door oorlogen, rampen en ruimtegebrek is dit stadhuis al het vierde van Bilbao. Dit stadhuis werd voltooid aan het einde van de negentiende eeuw. Net als een aantal andere belangrijke gebouwen uit die periode is ook het stadhuis ontworpen door de architect Joaquín Rucoba. Op 17 april 1892 werd het gemeentehuis officieel ingehuldigd. Symbolisch genoeg liepen onder andere de burgemeester en raadsleden, na een laatste raadsvergadering in het vorige stadhuis naar het huidige en werd het officieel geopend.

Palaccio Chávarri

Als je niet beter zou weten zou je kunnen denken dat je in een Vlaamse stad bent wanneer je Palaccio Chávarri ziet. Dit gebouw met kenmerkende eclectische architectuur oogt zeer Vlaams. De architecten hebben zich laten inspireren door het ‘neoflamencos’. Het gebouw dateert uit 1888 en is tegenwoordig de plek waar de Baskische regering zetelt. Het gebouw werd in opdracht van de Baskische ondernemer Victor Chávarri ontworpen en gebouwd. Het bouwwerk geldt als één van de meest in het oog springende gebouwen aan het Moyua plein.

Mercado de Ribera

Als je graag een mooie overdekte markt wilt bezoeken in Bilbao ben je bij Mercado de Ribera op de juiste plek. De markthal vind je aan de rechteroever van de rivier Nervion. Op een oppervlakte van meer dan 10.000 m² kun je terecht voor het kopen van diverse waren en goederen. Op de begane grond zitten de handelaren in visproducten en op de eerste verdieping vind je een aantal slagers, bakkers en charcuterie. Tenslotte worden op de tweede verdieping diverse soorten groente en fruit verhandeld. Deze markthal geldt als de grootste overdekte markt van Europa. Een andere leuke bijkomstigheid is dat je kunt proeven van al het lekkers dat hier wordt verhandeld. Dit kan bij een van de vele kleine eettentjes die zich op het marktterrein bevinden.

Teatro Arriaga

Een opvallend gebouw in Bilbao is het Teatro Arriaga. Dit operagebouw wordt gekenmerkt door de neo-barokkestijl waarin ze gebouwd is. Het bouwwerk dateert uit 1890 en is ontworpen door de architect Joaquín Rucoba. Deze architect heeft ook het stadhuis van Bilbao ontworpen. Naamgever van het operagebouw is Juan Crisóstomo Arriaga. Deze belangrijke Baskische componist leefde slechts van 1806-1826 en had na zijn korte leven al snel de bijnaam ‘Spaanse Mozart’ verworven. Dat had natuurlijk ook te maken met de vele raakvlakken die hij had met deze bekende Oostenrijkse componist die ook als kind al werd beschouwd als een groot talent en op jonge leeftijd stierf. Dit gebouw heeft de meer recente tand des tijds goed doorstaan. De brand van 1914 en de overstromingen in 1983 hebben er wel voor gezorgd dat het gebouw noodgedwongen renovaties moest ondergaan. Net als de indrukwekkende buitenzijde, is ook het interieur van Teatro Arriaga zeer de moeite waard. Zowel de traphallen als het auditorium ademen theater en opera uit. Een mooie manier om dit gebouw te bezoeken is dan ook door een voorstelling bij te wonen. Natuurlijk kun je ook het gebouw bewonderen wanneer er geen activiteiten zijn.

Zubizurri

Één van de meer moderne objecten die je kunt bewonderen in Bilbao is de zogeheten ‘witte brug’. De Zubizurri ligt niet ver van het wereldberoemde Guggenheim Museum en is ontworpen door de architect Santiago Calatrava Valls. Deze brug die dateert uit 1997 verbindt de oevers die van elkaar worden gescheiden door de rivier Nervion. De brug oogt zeer modern en zeker wanneer de nacht zijn intrede doet, is een wandeling over deze brug zeer futuristisch door de lichtelementen aan de zijde van het voetpad. Overdag zie je onder je voeten de rivier stromen door de bodem van het glazen voetpad.

Mount Artxanda

Net buiten de stad Bilbao ligt de bergketen Mount Artxanda. Samen met een andere bergketen aan de andere zijde van de stad wordt hiermee een soort natuurlijke stadsgrens gemarkeerd. Wanneer je een mooi stadspanorama van Bilbao wilt hebben moet je zeker eens Mount Artxanda opgaan. Daarnaast is de omgeving ook mooi groen en biedt het naast het uitzicht over de stad ook een aantal prachtige andere panorama’s. Zowel toeristen als inwoners van de stad komen hier graag om de drukte te ontsnappen.

San Mamés stadion

Voetbal is een belangrijke sport in Spanje. Dat is in Bilbao al niet anders. In het ‘Estadio de San Mamés’ speelt de club ‘Athletic de Bilbao’ haar thuiswedstrijden. Dit stadion is nog vrij nieuw en werd ingehuldigd op 16 september 2013. Daarvoor speelde de club in een stadion dat dateert uit 1913 en dezelfde naam droeg. Bij dit gebouw is direct een dag na de sluiting op 5 juni 2013 begonnen met de sloop. Het stadion biedt plaats aan ruim 53.000 toeschouwers en was tijdens het Europees kampioenschap ‘Euro 2020’ één van de stadions zijn waar gespeeld werd. Het stadion oogt zeer modern en is mooi gesitueerd aan de monding van de Nervion. Je kunt er rondleidingen krijgen en natuurlijk ook een wedstrijd bijwonen.

Begona Basilica

De basiliek van Onze-Lieve-Vrouwe van Begoña is een van de mooiste kerkgebouwen van Bilbao. De naamgever waar deze kerk aan gewijd is, is ook de naamgever van Biskaje. Met de bouw van de basiliek werd gestart in de zestiende eeuw en het duurde nog tot in de zeventiende eeuw alvorens het voltooid was. Kenmerkend is de gotische stijl van de basiliek. In de negentiende eeuw raakte het kerkgebouw door oorlog beschadigd doordat een deel uitmaakte van de stadsmuur van Bilbao. Op 16 augustus 1942 kreeg de basiliek klappen te verwerken door verschillende granaten die afgingen in de nabijheid van de basiliek. Wat er nog over is en in eer hersteld is nog altijd zeer indrukwekkend en een streling voor het oog. Ook het interieur herbergt een aantal fraaie objecten.