BILBAO TIP 1: HET GUGGENHEIM MUSEUM

De belangrijkste bezienswaardigheid van Bilbao is zonder twijfel het Guggenheim Museum. Museo Guggenheim Bilbao, zoals de naam van het museum eigenlijk is, is één van de drie Guggenheim-musea die je er op de wereld te vinden zijn. Naast dit museum in Bilbao zijn er ook musea in Venetië en New York. Het Guggenheim Museum van Bilbao een enorme interessante collectie heeft van hedendaagse kunst, maar ook het bouwwerk waarin ze onderdak heeft, is zelf een mooi staaltje van hedendaagse kunst.

Guggenheim Museum Bilbao

Geschiedenis

Als we teruggaan naar de geschiedenis van het Guggenheim museum in Bilbao komen we niet om de naamgever van dit museum heen. De op 2 februari 1861 geboren Solomon Robert Guggenheim werkte in het begin van zijn carrière in zijn familiebedrijf dat zijn geld verdiende met mijnbouw. Later zette hij zelf de ‘Yukon Gold Company’ op.
Met dit bedrijf verdiende hij een aanzienlijk vermogen. Daardoor had hij alle financiële ruimte om zich toe te leggen op zijn grote hobby; namelijk het verzamelen van kunst. In 1937 werd zijn kunstverzameling ondergebracht in de Solomon R Guggenheim Foundation. Deze organisatie zette hij samen met Hilla von Rabay op. Zij was een Duits-Amerikaanse schilderes en één van de weinige vrouwen die in die tijd abstracte kunst maakte.

De Stichting zorgde ervoor dat er in de loop der jaren meerdere musea werden opgericht, waarin de collectie van Guggenheim werd tentoongesteld. Zo was het eerste museum in New York, dat in eerste instantie bekend werd als ‘Museum of Non-Objective Painting’. Later, in 1952, kreeg het museum zijn huidige naam. In 1951 werd het Peggy Guggenheim Collection in Venetië gesticht. Het museum in Bilbao opende haar deuren in oktober 1997. Op deze manier wilde de stichting de Baskische autoriteiten een culturele impuls geven. Het besluit voor de bouw van dit museum werd al gedaan in 1981. Tegenwoordig heeft de Solomon R Guggenheim Foundation drie grote musea. Tussen 2002 en 2008 was er ook nog een museum in Las Vegas en in Berlijn heeft de Deutsche Bank in samenwerking met de stichting een klein museum ingericht.

Architectuur

Een mooi voorbeeld van deconstructivisme is het gebouw dat onderdak biedt aan de collectie van het Guggenheim Museum Bilbao. Het ontwerp is van de Canadees-Amerikaanse architect Frank Owen Goldberg. Deze architect is veel beter bekend onder de naam Frank Gehry. Vooral in Noord-Amerika en Europa zijn er veel gebouwen van zijn hand. Naast het indrukwekkende Guggenheim Museum in Bilbao zijn ook het ‘Dansende Huis’ in Praag en het ‘Walt Disney Concert Hall’ enkele van de vele bekende gebouwen die hij heeft ontworpen.
In totaal kent het bouwwerk een oppervlakte van zo’n 11.000 vierkante meter. Zijn kenmerkende stijl van het deconstructivisme zorgt ervoor dat het gebouw een soort van organische chaos heeft. Het materiaal dat aan de buitenzijde zichtbaar is, bestaat vooral uit glas en titanium. Behalve dat dit materiaal zeer duurzaam is, geeft het dit gebouw ook een zeer modern hedendaags karakter.

Net als de buitenzijde is ook de binnenzijde van het gebouw zeer indrukwekkend. Op deze manier komt de collectie zeer goed tot zijn recht. Zo zijn er in totaal 20 galerijen waarvan een aantal klassiek zijn afgewerkt en het aantal zeer eigentijds en hedendaags. Dit zorgt voor een prachtig contrast. Het museum biedt ook ruimte voor grote objecten. Deze worden tentoongesteld in de grootste zaal, die zo’n 30 m breed is en 130 m lang. De architect is erin geslaagd om deze grote zaal te laten bouwen zonder gebruik te moeten maken van pilaren, waardoor deze ruimte overweldigend groot overkomt.

De enorme 12 meter hoge puppy van kunstenaar Jeff Koons is zeer kenmerkend voor het algehele plaatje van dit prachtige museum.

 

De collectie

De nadruk van de collectie ligt vooral op hedendaagse kunst uit de 20e eeuw. De vormen van kunst die deel uitmaken van de collectie zijn zeer gevarieerd. Zo zijn er schilderijen, sculpturen, installaties en ook videokunst. Alle grote namen van de hedendaagse kunst hebben hier wel een plekje gevonden. Neem bijvoorbeeld de aan de buitenzijde te vinden puppy van Jeff Koons, maar het werk ‘Tulips’ van deze artiest. De spinsculptuur Maman van Louise Bourgeois valt ook zeker op. Andere van de vele bekende namen waarvan hier werken te bewonderen zijn, zijn Richard Serra, Willem de Kooning, Pablo Picasso, Mark Rothko, Yves Klein en nog vele andere grote namen van de hedendaagse kunstwereld.

Bilbao Effect

Het Guggenheimmuseum is een zeer iconisch gebouw in Bilbao met een uitzonderlijke collectie van hedendaagse kunst. Dit museum heeft voor het zogeheten ‘Bilbao Effect’ gezorgd. De komst van het museum was een ware impuls voor de stad Bilbao. Vele toeristen weten tegenwoordig de weg naar deze stad in het noorden van Spanje te vinden. Een groot deel van deze populariteit is te danken aan het Guggenheimmuseum. Inmiddels is de term ‘Bilbao Effect’ een term die wordt gebruikt om dit soort fenomenen te duiden. Zonder dit museum was Bilbao nooit zo’n grote toeristische trekpleister geworden als het nu is.

Het museum bezoeken

Het Guggenheim Museum is zeer goed bereikbaar voor het publiek. Het ligt centraal, niet ver van het centrum. De prijzen van een toegangsticket voor een bezoek aan dit museum zijn ook nog redelijk goed te doen. Studenten en ouderen krijgen bovendien nog korting en kinderen tot 11 jaar hebben gratis toegang tot het museum.

Uiteraard is het museum een zeer drukke bestemming voor veel bezoekers van deze Baskische stad. Een goede manier om niet lang in de rij te staan is door de tickets vooraf online aan te schaffen. Op deze manier kun je meteen naar binnen en hoef je niet aan te schuiven in de rij om een kaartje te bemachtigen. Het museum is alle dagen van de week open, behalve op maandag. De enige sluitingsdag is op 25 december. Dagelijks wordt er om 12:30 uur een gratis rondleiding voorzien met een Engelstalige gids. Als je onder begeleiding van deze gids het museum wilt verkennen registreer je een half uurtje voor de rondleiding bij de infobalie.

Naast dat je kunt genieten van het prachtige gebouw, zowel van binnen als buiten, en de daarbij behorende collectie; kun je er ook uitstekend lunchen. Het restaurant Nerua heeft een Michelinster.