BILBAO TIP 6: ETEN & DRINKEN

Spanje is een culinair land. In welk deel van het land je ook bent; je kunt er prima eten en drinken. Dit geldt ook voor Bilbao. De stad kent een aantal zeer goede restaurants en typische eet- en drinktradities voor deze stad en haar regio.

Zeker enkele restaurants hebben een zeer goede reputatie en staan bekend om hun uitstekende kwaliteit. Bilbao heeft door de ligging aan zee en het enorme achterland dan ook toegang tot de beste ingrediënten. Neem daarbij de culinaire fijngevoeligheid van de gemiddelde Bask en dan weet je dat er in deze havenstad heel wat lekkers te vinden is. Wel dien je er rekening mee te houden dat het bijna niet mogelijk is om deze goede restaurants, die veelal een Michelinster hebben, te bezoeken zonder er vooraf een reservatie te hebben gemaakt. Zoals bij de meeste toprestaurants moet dit vaak al weken of maanden op voorhand doen. Dus als je culinair wilt genieten plan je je reis naar Bilbao alvast goed in en zorg je dat de restaurants waar je wilt eten al vanuit huis gereserveerd zijn. Op de bonnefooi naar deze toprestaurants gaan heeft zeker geen zin.

Pinxto

Waar veel delen van Spanje bekend zijn om hun specifieke tapas, zijn Bilbao en de regio vooral bekend om hun variant pinxto. Dit gerecht staat buiten Baskenland bekend onder de naam Pincho, dat zoveel betekent als doorn of stekel. Deze snack heeft een sterke sociale functie, omdat ze vaak wordt gegeten in bars, in gezelschap van familie en vrienden.
Kenmerkend voor de Pinxto is dat het wordt gespietst met een stokje en dat een sneetje brood vaak de basis vormt. Hoewel brood vaak de basis is, zijn de Pinxtos zeer gevarieerd wat betreft andere ingrediënten. Je kunt het zo gek niet bedenken of er is wel een pinxto- variant van. Zeker in de regio Bilbao wordt er vaak gebruikgemaakt van al het lekkers dat uit de Golf van Biskaje komt.
Het eten van pinxto wordt vooral in bars gedaan. Vaak wordt er dan ook een lekker drankje bij gedronken om al het lekkers weg te spoelen. Favoriete dranken om te combineren met het eten van pinxto zijn txikito (witte wijn) en zurito (bier).
In Bilbao zijn een aantal goede plaatsen waar je pinxto kunt eten. Een voorbeeld hiervan is Sorginzulo, bij Plaza Nueva. Hier komen zowel lokale mensen als toeristen graag proeven van de beste pinxto van de stad. Natuurlijk zijn er nog veel meer gelegenheden waar je uitstekend kunt genieten van deze Noord-Spaanse snack.

Populaire plaatsen waar je goed kunt eten in Bilbao

Bilbao herbergt een aantal uitstekende eetgelegenheden. Op sommige plaatsen zijn deze geconcentreerd, zoals bij Plaza Nueva en Mercado de Ribera.
Her en der verspreid over de stad zijn er nog een aantal uitstekende restaurants waar het goed toeven is.

Guggenheim
Het restaurant van het Guggenheim Museum, Nerua, heeft een uitstekend restaurant. Topchef Josean Martinez Alija serveert zijn gasten alleen het beste van het beste. De kwaliteit en de entourage van zijn restaurant leverde hem dan ook een welverdiende Michelinster op. Ondanks dat het eten hier van een zeer goed en hoog niveau is, zijn enkele menu’s al te proeven tegen, voor eten op dit niveau, redelijke prijzen.
Een ander restaurant dat je kunt vinden aan het Guggenheim Museum is ‘Bistro’. Dit restaurant heeft een lekkere menukaart met uitstekende spijzen en dranken. Bovendien heeft het terras ook een mooi uitzicht langs de oevers van Bilbao.

Plaza Nueva
Aan het gezelligste plein van Bilbao, Plaza Nueva, zitten ook tal van gezellige restaurants en plekken waar je lekker drankje kunt drinken. Aan dit plein is het altijd levendig en alleen daarom is het al een hele leuke plek op het terras te zitten en kijken naar de dagelijkse handelingen van de verschillende mensen die aan je blikveld voorbijtrekken. Elke eettent heeft hier wel weer zijn eigen specialiteit. Zo zijn er plekken waar een uitstekende lekkere hamburger kunt eten, maar ook plaatsen waar heerlijke ijscoupes worden geserveerd aan de gasten. Het aanbod van het eetgelegenheden aan dit plein en in de directe omgeving is enorm. Naast dat je je kunt genieten van typische Baskische en Spaanse gerechten, zijn er ook meer dan voldoende restaurants die gerechten uit de internationale keuken op hun menu hebben staan. De kans dat je hier iets vindt wat je aanspreekt, is redelijk groot.

Mercado Ribera
Een andere plek waar het een genot is voor je smaakpapillen is de grote overdekte markthal Mercado Ribera. De handelaars die hier een kraam hebben, staan bekend om hun uitstekende kwaliteit van de producten die zij verkopen. Naast dat je er heerlijk vers vlees, groente, vis en nog veel meer andere levensmiddelen kunt kopen, zijn er ook plaatsen waar je kunt proeven van al deze lekkernijen. Niet alleen is het heel lekker, maar ook is het een unieke beleving om in deze omgeving bij de verschillende kraampjes allerlei lekkere hapjes te eten. Dit maakt een bezoek aan deze markthal compleet.

Nog veel meer
Met Plaza Nueva, Mercado Ribera en de eetgelegenheden bij het Guggenheim Museum zijn we nog lang niet klaar met de locaties waar je hier prima kunt eten en drinken. Je doet er dan ook goed aan om je ogen open te houden als je door Bilbao wandelt. Wanneer je op zoek bent naar een specifiek kun je het beste thuis al wat research doen om te kijken waar je de beste plaatsvindt die aan jouw wensen voldoet. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je tijdens je verblijf in Bilbao niet voldoende lekkere eetgelegenheden zult tegenkomen. De stad heeft een culinair hart.