Naast het beroemde Guggenheim Museum van Bilbao, heeft de Noord-Spaanse stad nog een aantal interessante musea. Op deze pagina laten we een aantal van de interessantste musea die er in Bilbao te vinden zijn aan bod komen. Naast deze musea zijn er natuurlijk nog veel meer. Het kan verstandig zijn om zelf ook wat onderzoek te doen naar musea die jouw belangstelling hebben.
Museo Marítimo Ría de Bilbao
In een havenstad als Bilbao mag natuurlijk geen maritiem museum ontbreken. In ‘Museo Marítimo Ría de Bilbao’ kom je meer te weten over het maritieme verleden van Bilbao en de huidige functie van de havenstad. Het museum bevindt zich op de plek van een voormalige scheepswerf. Van deze voormalige locatie wordt goed gebruikgemaakt bij de inrichting van het museum. Zo worden een aantal schepen tentoongesteld in het droogdok. Permanent worden er schepen tentoongesteld die zowel van hout als van metalen gemaakt zijn. Een van de belangrijke pronkstukken van het maritiem museum die een link heeft met Bilbao als havenstad is de Carola-kraan. Deze kraan dateert uit 1957 en was destijds de krachtigste hijsmachine van Spanje. In totaal kon de kraan 60 ton aan gewichtheffen. De kraan heeft nog gefunctioneerd tot 1984. Het hele terrein van het maritiem museum is een mooi stukje industrieel erfgoed dat te vinden is in de haven van Bilbao.
Museo de Bellas Artes
Zoals bijna iedere zichzelf respecterende culturele stad heeft ook Bilbao een museum van schone kunsten. Museo de Bellas Artes is ontstaan uit het oorspronkelijke Museo de Bellas Artes en Museo de Arte Moderno. De collectie werd op deze manier al gefuseerd in 1939 en voor het publiek werd het museum in 1945 bekend onder de huidige naam. De huidige locatie van het museum is ondergebracht in een in classicistische stijl gebouwd pand. Deze nieuwbouw werd in 1962 voltooid en het museum werd in 2001 nog eens grondig gerenoveerd. Het museum van schone kunsten van Bilbao heeft een zeer grote omvangrijke collectie van ruim 8000 werken. De oudste werken dateren uit de twaalfde eeuw en dat loopt door tot hedendaagse kunst. Enkele bekende namen van artiesten waarvan het museum werken bezit zijn Francis Bacon, Paul Cézanne, Anthony van Dyck, Francisco Goya, El Greco en Jan Mandijn. Het museum heeft een mooie plek gekregen in de stad door haar contrasterende en prominente ligging aan een groot leeg plein.
Museo Benedicto
Het Museo Benedicto werd op 14 juni 1997 geopend. De totstandkoming van dit museum is er één met een mooi verhaal. De schilder Benedicto vroeg dit museum aan zijn vrouw. Veel van zijn vrienden uit de beeldhouwwereld schonken hem objecten voor de voltooiing van dit project. Zo ontstond het Museo Benedicto waar dit compendium tot op de dag van vandaag nog altijd wordt tentoongesteld. Naast dat de oude collectie nog altijd te bewonderen is, wordt de huidige collectie nog altijd groter. De aard van de werken die te bewonderen zijn in dit museum zijn zeer hedendaags. Daarmee is het een prikkelende collectie en bovendien een leuk museum om met kinderen te bezoeken. Een ander voordeel is dat de toegang tot het museum gratis is. Laat je verrassen door deze prachtige en unieke collectie die is opgebouwd rond de kunstenaar Benedicto.
Museo Diocesano de Arte Sacro
Alleen al de locatie, in een prachtig oud Dominicaans klooster, maakt Museo Diocesano de Arte Sacro zeer de moeite van het bezoeken waard. Zoals de naam al doet vermoeden richt dit museum zich vooral op religieuze kunst en voorwerpen. Hierbij kun je denken aan zaken als beelden, meubel, zilverwerk, liturgische kleding en natuurlijk ook schilderijen.
In een uur tijd krijgen de bezoekers 800 jaar aan de religieuze artefacten te zien. Zeg dan nog maar eens dat de tijd niet vliegt. De oudste religieuze voorwerpen dateren uit de Romaanse tijd en dat loopt door tot het heden. Aan de objecten en kunstvoorwerpen kun je zien hoe de rijkdom toen was of juist het gebrek eraan. In welvarende periodes is duidelijk te zien dat het allemaal wat uitbundiger is dan in perioden van tegenspoed. Naast dat het museum in een prachtig oud klooster is ondergebracht, ligt het museum niet ver van het stadscentrum en is daardoor goed te bezoeken wanneer je in Bilbao bent.
Museo Taurino
Stierengevechten zijn een diepgewortelde traditie in Spanje; zo ook in het Baskenland van Bilbao. Veel grote steden hebben dan ook een museum dat gewijd is aan deze Spaanse traditie. Het Museo Taurino van Bilbao opende op 9 juni 1995 haar deuren. In het museum leer je meer over de geschiedenis van het stierenvechten in Bilbao, kunstuitingen rond het stierenvechten en het huidige stierenvechten. Zo is er kleding van toreadors te bewonderen en ook andere voorwerpen die met deze, voor ons dieronvriendelijke, traditie te maken hebben. Een van de topstukken is een affiche van een stierengevecht dat dateert uit 1897. Regelmatig worden er ook tijdelijke tentoonstellingen georganiseerd die meer met het huidige stierenvechten te maken hebben. Ook kun je de arena bezoeken waarin de gevechten worden gehouden. Van de buitenzijde is dit niet de mooiste stierengevecht arena, maar aan de binnenzijde heb je meteen het gevoel dat de stieren en de matadors elk moment het strijdtoneel kunnen betreden. Hoewel deze traditie voor mensen met onze culturele achtergrond als barbaars gezien kan worden is het toch diepgeworteld in de Spaanse cultuur. Als je meer wil weten over deze cultuur en waarom ze zo is zoals ze is, is een bezoek aan dit museum zeer informatief.