Bilbao top 10 /San Sebastian

 homelinks cookiebeleidcontact 

Guggenheim

bezienswaardigheden

musea

stranden

Casco Viejo

eten en drinken

geschiedenis

stedentrip

hotels

San Sebastian

BILBAO TIP 10: SAN SEBASTIAN

San Sebastian ligt in het noorden van Spanje, vlakbij de Franse grens. Deze stad met ongeveer 200.000 inwoners raakt steeds meer in trek bij de toeristen. Een uitstapje naar deze stad die gelegen is aan een baai in de Golf van Biskaje, is goed te doen vanuit Bilbao. Zo kun je nog een extra stedentrip maken tijdens je stedentrip.
Deze nog niet zo bekende stad heeft een aantal interessante pluspunten voor haar bezoekers. Zo is er een strand direct aan het centrum van de stad, waar het goed toeven is. Ook liefhebbers van cultuur mogen San Sebastian zeker niet overslaan. Het was nog maar in 2016 dat deze stad culturele hoofdstad was. Een derde reden om deze prachtige stad in Baskenland te bezoeken is het enorme aanbod van enkele van de beste restaurants ter wereld. San Sebastian heeft zelfs het meeste aantal Michelinsterren ter wereld per vierkante meter.

Naast deze grote troeven zijn er nog een aantal zaken die van San Sebastian een onvergetelijke bestemming maar. Zo zijn er nog bezienswaardigheden en kun je er uitstekend shoppen. Op deze pagina gaan we in op een aantal aspecten die deze Baskische stad zo interessant maken.

Culinair genieten
De grootste troef van deze stad is verreweg het culinaire aspect. Nergens in de wereld vind je zoveel Michelinsterren per vierkante meter. Foodies van over de hele wereld weten de stad dan ook al wel even te vinden. Het culinaire succes van San Sebastian en haar omgeving heeft mede te maken met de ligging van deze prachtige stad aan het water. Zo heeft de stad toegang tot de meest lekkere en exquise producten die uit de zee komen. Daarnaast ligt de stad ook in de buurt van een gevarieerd landschap. Zo zijn de Pyreneeën hier niet ver en zorgen de Spaanse en Franse eetculturen voor een mooie mix van culinaire hoogstandjes. Het beste restaurant dat hier te vinden is, is Mugaritz. Dit restaurant staat steevast in de top 10 van beste restaurants ter wereld. De keuken wordt geleid door Andoni Luis Aduriz die het vak onder andere leerde in het legendarische restaurant El Bulli. Je kunt je dus verheugen op de beste moleculaire keuken ter wereld. Naast deze absolute topper zijn er nog vele restaurants met een zeer hoog niveau die fantastische gerechten combineren met de beste dranken. Op onze culinaire pagina hebben we al gerefereerd naar het feit dat je dit soort restaurants echt niet op de bonnefooi hoeft te bezoeken. Daar hadden we het over agenda’s die al vaak voor maanden volgeboekt zijn, maar bij Mugaritz moet je vaak al jaren vooraf reserveren.
Het is dan ook aan te raden dat, wanneer je culinair wilt genieten op een hoog niveau in San Sébastian, ruim voor je afreist al uitzoekt waar je zeker wilt eten en zorgt dat je een tafel in het gewenste restaurant hebt op moment dat je er bent.

Lekker naar het strand
Het strand van San Sebastian oogt zeer pittoresk. Dit komt mede doordat het strand is gesitueerd in een baai. Steevast wordt het strand beloond met een top-10 plaats bij de beste stranden van Europa. Het strand staat bekend onder de naam ‘La Concha’ en is ongeveer 1350 m lang. Ook zijn de stranden breed en liggen er in de baai twee rotspartijen die het geheel zeer pittoresk maken. Naast dat je hier lekker kunt liggen en genieten van een zonnetje en af en toe weer kunt afkoelen in het verfrissende water van de Golf van Biskaje, komen ook watersporters hier aan hun trekken. Deze locatie staat bekend om zijn goede wateren om in te zeilen, kajakken en te kanoën.
Ook liefhebbers van de surfsport kunnen terecht in San Sebastian. In de omgeving van de stad liggen een aantal kleinere stranden die zeer geliefd zijn bij de surfgemeenschap. De golven zijn er hoog en er staat bijna altijd wind; ingrediënten voor een geslaagde dag surfen. Beginners en gevorderden kunnen hier bovendien hun vaardigheden verbeteren op één van de surfscholen.

Verder
De culturele hoofdstad van 2016 heeft ook een mooie stadskern met kleurige gevels en een lekker groot plein. Hier kun je op een bankje zitten of op één van de terrasjes lekker genieten van een drankje en kijken naar een stroom van mensen die aan je blikveld voorbijtrekt. In de oude stad zijn tal van leuke boetiekjes, maar ook hebben winkels van de bekende merken hier wel een vestiging. Hierdoor kunnen de liefhebbers van het shoppen zich prima vermaken.
Op het vlak van cultuur heeft de stad ook zeer veel te bieden. Heel bekend zijn het jaarlijkse kursaal en het Internationale filmfestival. Ook het jazzfestival van San Sebastian wordt jaarlijks georganiseerd sinds 1966. Dit festival is uitgegroeid tot één van de grootste van Europa. Het hele jaar door, zeker in de lente-en zomermaanden, zijn er wel festivals en culturele activiteiten in de stad. Daarnaast zijn er ook nog tal van musea waar je meer leert over de lokale cultuur, maar ook zaken als hedendaagse kunst en fijne kunsten.
In San Sebastian is zeer veel te doen en een uitstap naar deze stad, wanneer je in Bilbao bent is dan ook zeer de moeite waard. Je krijgt meteen inspiratie voor waar je volgende stedenreis in deze regio naartoe moet gaan.

Meer over San Sebastian
San Sebastian bezienswaardigheden top 10
San Sebastian informatie
San Sebastian voor beginners
bijzondere plaatsen in San Sebastian

 

Bilbao bezienswaardigheden top 10 Bilbao voor beginners Bilbao in één dag Bilbao informatie Bilbao weer & klimaat