Bilbao top 10 / Casco Viejo

 homelinks cookiebeleidcontact 

Guggenheim

bezienswaardigheden

musea

stranden

Casco Viejo

eten en drinken

geschiedenis

stedentrip

hotels

San Sebastian

BILBAO TIP 5: CASCO VIEJO

Één van de leukste en kleurrijkste plekken in Bilbao is ongetwijfeld Casco Viejo. De oude binnenstad in Bilbao wordt gemarkeerd door een aantal kleurrijke en historische bouwwerken. Daarnaast is het ook een hele levendige wijk met leuke winkeltjes op het vlak van curiositeiten en levensmiddelen. In het centrum van het historische deel van deze stad bevinden zich ‘Las Sietes Calles’ en ‘Plaza Nueva’.
Door de aanwezigheid van gezellige barretjes, terrasjes en restaurants is Casco Viejo een levendige plaats in Bilbao; van ‘s morgens vroeg tot in de late uurtjes.

Las Sietes Calles
Samen met Plaza Nueava wordt het kloppende hart van Casco Viejo gevormd door Las Sietes Calles. Dit zijn de zogeheten ‘zeven oude straten’ van Bilbao. De ouwe historische huizen in combinatie met de zeven straatjes, die met elkaar in verbinding staan via smalle steegjes, zorgen dat dit deel van de historische binnenstad een zeer authentiek karakter heeft. De namen van de zeven straten zijn Somera, Artekale, Tenderia, Belostikale, Carniceria Vieja, Barrenakele en Barrenakele Barrena. In deze straten vind je tal van leuke winkeltjes en mooie oude gebouwen. Hierdoor heb je het idee dat je terugreist in de tijd.

Plaza Nueva
Het plein Plaza Nueva is misschien wel de belangrijkste plek van Casco Viejo. Het nieuwe plein, de letterlijke vertaling naar het Nederlands, is gecreëerd in 1821. Dit plein kwam ter vervanging van ‘Plaza Vieja’, dat zoveel betekent als het oude plein. Het oude plein verdween met de komst van de overdekte markt van Ribera.

Tot 1890 werd aan dit plein de regering van Biskaje gehuisvest. Deze zat in het gebouw waar tegenwoordig Euskaltzaindia in te vinden is. Dit is de Koninklijke academie voor de Baskische taal. Daarmee kun je stellen dat Plaza Nueava niet alleen het kloppende hart is van Casco Viejo, maar van geheel Baskenland.

Een van de mooiste momenten om dit plein te bezoeken is op een rustige regenachtige dag. In ieder geval op een moment dat het regent en er niet of nauwelijks mensen op het plein aanwezig zijn. Dat is het moment dat je kunt genieten van het plein in vol ornaat. De plavuizen van het plein spiegelen licht op door de natte regendruppels. De palmbomen krijgen de volle aandacht door het contrast dat zij vormen met de façades en de prachtige booggalerij die langs de onderzijde van de gebouwen loopt. Natuurlijk is het plein ook heel gezellig op een mooie zomer-of lentedag wanneer de lucht blauw is en de terrassen open zijn. Deze terrassen maken deel uit van de vele traditionele tavernes en restaurants die aan dit plein te vinden zijn.
Elke zondag is er een markt op het plein; ook een mooi moment om Plaza Nueva te bezoeken. Zeker liefhebbers van oude boeken, munten en ansichtkaarten kunnen hier eerlijk sneuvelen tussen al de koopwaar. Ook vogels en bloemen zijn kenmerkend voor deze markt. Regelmatig worden er ook festivals en concerten georganiseerd op dit plein.
Wat ook zeker apart is, is de jaarlijkse Çhess Master Final’ die hier pontificaal op het plein wordt gehouden.

Andere bezienswaardigheden
Casco Viejo is een leuke plek in Bilbao. Naast de zeven straten en Plaza Nueva zijn er nog een aantal leuke bezienswaardigheden in dit deel van de stad te bewonderen. Zo ligt de Santiagokathedraal in dit deel van de stad, maar ook het operagebouw Teatro Arriaga Bilbao vind je in deze wijk. Een ander kerkgebouw dat in deze regio te vinden is, is Iglesia de San Anton; direct aan het water. Mensen die uitgaan in dit deel van de stad zullen zich ook niet snel vervelen door de aanwezigheid van de vele kroegen. Ook is dit de beste plek van Bilbao waar je kunt shoppen. Bijna alle grotere merken van kleding-, schoenen- en accessoire winkels hebben in dit deel van de stad wel een filiaal. Als je daar dan ook nog de vele leuke snuisterijenwinkeltjes bijneemt heb je een heel leuk winkelgebied met veel afwisseling. Bovendien kan de partner die liever wat rust heeft tijdens het winkelen hier prima een leuk cafeetje of terrasje opzoeken terwijl de vrouw lekker aan het shoppen is.

Meer over Casco Viejo
Casco Viejo

 

Bilbao bezienswaardigheden top 10 Bilbao voor beginners Bilbao in één dag Bilbao informatie Bilbao weer & klimaat